Απλά βήματα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων σε συνθήκες περιβάλλοντος ψύξης ή κατάψυξης

Έχεις κάνει την κατάλληλη έρευνα αγοράς. Έχεις ψάξει με κάθε λεπτομέρεια τον ψυκτικό θάλαμο που θα αγοράσεις και είσαι πλέον σίγουρος για την επένδυσή σου. Οι προδιαγραφές είναι αυτές που απαιτούνται, οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις ανάγκες σου, τα εξαρτήματα που έχεις διαλέξει  εγγυώνται την εργονομία που χρειάζεσαι στο χώρο σου…

Όλα είναι υπό έλεγχο!

Σχεδόν όλα… Γιατί υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες – οι οποίες δεν αφορούν στην καταλληλότητα των θαλάμων –  που πρέπει να ακολουθήσεις για να μπορείς να είσαι σίγουρος ότι όλα λειτουργούν ρολόι και το τελικό προϊόν σου θα φτάσει στον καταναλωτή στην ποιότητα που θες!

Ποιες είναι αυτές οι οδηγίες;

Παρακάτω θα βρεις μερικά χρήσιμα tips* για να μην αφήνεις τίποτα στην τύχη:

  • Καθαριότητα

Αυτός είναι ο πιο βασικός τρόπος για να διασφαλίσεις ότι δεν θα αναπτυχθούν στους επαγγελματικούς σου χώρους επιβλαβή και επικίνδυνα βακτήρια που θα βλάψουν τα προϊόντα σου. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και η τακτική καθαριότητα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων. Συχνό πλύσιμο χεριών των υπαλλήλων, χρήση αντισηπτικών τα οποία τοποθετούνται σε εμφανή σημεία για να έχουν πρόσβαση όλοι, χρήση γαντιών που αλλάζουν συχνά (τουλάχιστον κάθε 1 ώρα). Απολύμανση όλων των επιφανειών (εντός και εκτός ψυκτικών θαλάμων) με ασφαλή και ελεγμένα απολυμαντικά κατάλληλα για χώρους που παρασκευάζονται ή αποθηκεύονται τρόφιμα.

  • Σωστή τοποθέτηση

Η ιεραρχία αποθήκευσης των τροφίμων στους ψυκτικούς θαλάμους είναι ζωτικής σημασίας. Τα είδη υψηλού κινδύνου πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή. Όλα τα υπόλοιπα στο κάτω μέρος ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος μόλυνσης. Στην περίπτωση δε που υπάρχει η δυνατότητα χώρου, καλό θα είναι κάθε είδος να έχει το δικό του χώρο.

  • Καθαρή τοποθέτηση

Χρησιμοποίησε πάντα καθαρά δοχεία αποθήκευσης τα οποία έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ως προς τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα. Εάν κάποιο δοχείο είναι σε κακή κατάσταση, μη διστάσεις να το πετάξεις.

  • Σωστό σφράγισμα

Το κατάλληλο κλείσιμο και σφράγισμα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγεις επικίνδυνες μολύνσεις. Χρησιμοποίησε μεμβράνες και σφιχτά καπάκια που θα σφραγίζουν ερμητικά και με ασφάλεια το περιεχόμενο. Το περιτύλιγμα πρέπει να καλύπτει πλήρως το προϊόν. Έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με οτιδήποτε θα μπορούσε να το βλάψει.

ψυκτικός θάλαμος amp

  • Αρχειοθέτηση

Οτιδήποτε παράγεις και μπορεί να χρησιμοποιήσεις στο μέλλον είναι απολύτως απαραίτητο να ξέρεις την ημερομηνία και την ώρα παραγωγής του. Αυτός είναι ένας χρυσός κανόνας, που μία μεγάλη βιομηχανία είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί. Εάν όμως δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, το να ακολουθείς αυτή την τακτική, μόνο σε καλό μπορεί να σου βγει! Είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να ξέρεις μέχρι πότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα προϊόντα που έχεις στον ψυκτικό θάλαμό σου.

  • Λελογισμένη φόρτωση

Μην υπερφορτώνεις τους ψυκτικούς θαλάμους. Για να σου δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, θα πρέπει να τους χρησιμοποιείς σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να τοποθετείς προϊόντα πάνω από τη γραμμή φορτίου του εκάστοτε ψυκτικού θαλάμου. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είσαι σίγουρος ότι τα προϊόντα σου διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

Οι ψυκτικοί θάλαμοι της εταιρείας A. MOTORS – Χ. ΠΙΛΑΛΗΣ ΑΒΕΕ

Για να λειτουργήσουν οι παραπάνω οδηγίες, γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν αρκεί η πιστή εφαρμογή τους. Χρειάζεσαι τα κατάλληλα εργαλεία που δεν θα σε προδώσουν.

Οι άνθρωποι της εταιρείας A. MOTORS – Χ. ΠΙΛΑΛΗΣ ΑΒΕΕ έχουν εδώ και 6 δεκαετίες την εμπειρία και την τεχνογνωσία να κατασκευάζουν ψυκτικούς θαλάμους υγειονομικού ενδιαφέροντος που ανταποκρίνονται πλήρως στις ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες.

Οι ψυκτικοί θάλαμοι που παράγουν υπόκεινται σε σύνθετες δοκιμές αντοχής με εξειδικευμένο λογισμικό προσομοίωσης, ώστε να εγγυώνται άριστη ποιότητα κατασκευής και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορούν να κατασκευάσουν τον δικό σου ψυκτικό θάλαμο με τις προδιαγραφές και τις διαστάσεις που εσύ θα τους ζητήσεις εδώ.

 

*Οι παρούσες οδηγίες αποτελούν σε απλουστευμένη μορφή τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις προκειμένου η επιχείρηση/εταιρεία σου να είναι συμμορφώνεται πλήρως με τον οδηγό υγιεινής για τις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων σε συνθήκες περιβάλλοντος ψύξης ή κατάψυξης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να πατήσεις εδώ https://www.efet.gr/files/F5242_odhgap.pdf

ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ